Tre saker England måste få rätt att slå Sverige och nå semis

Harry Kane är turneringens ledande målscorer med sex och har ändå lyckats avfyra bara nio försök till mål hittills. För att erbjuda lite sammanhang kom Cristiano Ronaldos fyra mål från 21 skott och Lionel Messis ett från 17.

Alla sex han har lyckats på mål – tre av dem straffar och ett som freak avböjning som slutförde hans hat-trick mot Panama – har gett belöning, med de tre andra avböjda, svängde sig långt från avståndet eller slingr sig vid nätet. Behovet av att England hittar honom mer regelbundet i poängställning är alltför uppenbart. ‘Manörer, snälla’ – hur Janne Andersson tog Sverige till VM i åtta senaste | Marcus Christenson Läs mer

Anfallaren är hänsynslös men hittills har England inte hittat honom i hotande områden.Han har i allt väsentligt matat bort rester.

Mycket har gjorts av Dele Alli, Raheem Sterling och Jesse Lingard som en vätskeförsörjningslinje, men av de 79 pass som Kane har fått i sina fyra matcher i Ryssland , bara 24 har kommit från den trioen och majoriteten har hittat honom med ryggen mot målet.

Enligt Opta har Kieran Trippier bara gjort tre pass – en röst som innehåller kors – till hans kapten hittills och Ashley Young fyra från motsatt flank.England kommer att behöva mer exakt och snittande leverans från flanken i öppet spel för att oroa en beslutsam svensk baklinje.2) Flytta bollen ännu snabbare

Andreas Granqvist skryter inte riktigt med ramen och närvaron av colombias 6ft 5in-center -back Yerry Mina men han är inte långt borta, och Janne Anderssons sida borde inte visna på engelska setbitar, vilket är en oro. Så onus kommer att vara på att skapa från öppet spel och obehagliga besvärliga motståndare genom att flytta bollen snabbt och effektivt. Det har inte alltid varit en forte.

Till exempel Alli, hans turnering störd av den låransträngning som uppnåtts mot Tunisien, har gett bollen 23 gånger, kanske eftersom han strävar efter större engagemang efter att ha missat de två matcherna. genom skada.England behöver sitt inflytande i mer avancerade områden.

“Dele gjorde ett flitigt jobb med bollen för oss mot Colombia, vi måste uppmuntra honom till områden där hans verkliga styrkor ligger och han kan påverka spelet,” Sa Southgate. “Vi vill skapa mer tydliga chanser och Dele är en spelare som ger oss ett annat alternativ att göra det.”

Att flytta bollen ännu skarpare, sträcker spelet med bredd från vingback , borde skapa det utrymme där Alli kan trivas.3) Sätt hype åt sidan

Allt har blivit höjdpunkterat i England-lägret, även när Southgates spelare kryssar för sina prestationer: framsteg från gruppen ; vinna straffspark; säker passage genom ett knockout-slips.Allt som chefen erbjuder offentligt kommer med förbehållet att detta är ett ungt och utvecklande team, en sida som återansluter sig med sin fansbas och fortfarande hittar sina fötter på denna nivå.

Ändå finns det också en insikt, att England befinner sig i ett läckert läge. “Det är en fantastisk möjlighet,” sa Southgate. “Även om vårt team kommer att bli individuellt bättre om två år kan vi kanske inte ha denna möjlighet igen.”

Att erkänna att mycket kommer att skapa sina egna tryck, naturligtvis, och förväntan har vuxit med varje antydan om framsteg. Ändå måste England förbli jordat. De har slagit Sverige bara två gånger i 15 matcher.

”De är ett lag som vi har underskattat tidigare men vi borde inte bli borttagna med att vi är bättre än Sverige.De är äldre, mer erfarna och har en bättre turneringsrekord än oss. Titta på deras resultat i kvalet – slå Frankrike, slå Italien i slutspelet, slå ut Tyskland här. De är uppenbarligen en väldigt stark sida och vi måste spela bra mot att slå. ”

Meddelandet är klart: håll dig lugn, behåll fokus och få kvaliteten att säga.