Aston Villa står inför uppgift att hålla Jack Grealish efter Wembley-agon

Det var att vara berättelsen förutom att i high-end Championship-slutspelet har siffrorna blivit knäckta och det är Fulham som har segrat i matchen i förra veckan som matchen på 280m, och vem kommer att gå med Premier Leagues högvalsar. Terry kommer nästan säkert att lämna klubben för vilken han har slagit sig bort genom en oändlig engelsk vinter och Aston Villas sommar kommer att vara orolig och lång.

Bruce har nu till uppgift att hålla denna trupp tillsammans för ett annat angrepp på Premier League. Fyra av spelarna som gick till fältet på lördag, inklusive målvakten Sam Johnstone, lånas.Och om Terrys avgång är oundviklig, kan det vara svårt att hålla Jack Grealish i Villa Park trots den unga mittfältarens trovärdighet till klubben. Fulham främjas till Premier League efter play-off seger över Aston Villa Läs mer

På lördag Villa verkade en gång en klubb avvägd av sin historia. Där vid Wembley var den välbekanta gjutningen i publiken: Prins William, deras mest högprofilerade fan ser oroliga ut bakom hans nyanser; Peter Withe, scorer för det vinnande målet i Rotterdam 36 för länge sedan; till och med Sir Doug Ellis, före detta ordförande och president Emeritus, nu 94 och mannen kallade “Deadly Doug” av Jimmy Greaves för sin förkärlek för sacking chefer.Det var en annan viktig supporter som kommer att vara avgörande för klubbens framtid – Tony Xia, den miljardäriska kinesiska affärsmannen som köpte Aston Villa när de förvandlades efter den senaste calamitösa Premier League-säsongen för två år sedan.

Xia fickor är djupt men hans budskap till supportrar var inte exakt en förtroende för sin chef: “Gutted. Beklagar alla fans för det här svåra ögonblicket. “Bruce erkände själv att de kommande veckorna var avgörande för att återställa moralen vid vad han kallade” den här stora klubben med en stolt historia “. Omständigheterna är väldigt annorlunda, men Villa fans kommer att vara medvetna om att Bruce gick bort från Hull för två år sedan eftersom han inte fick den ekonomiska stöd som var nödvändig för överlevnad från Premier League.Därför misslyckades det att vinna denna slutspel, där Villa tävlade fram till de allra sista sekunderna när ersättaren Scott Hogan hade en halv chans att ta en utjämning som kan ha räddat dem från olycka, är mycket dyrare än Villa s sista Wembley-utseende för tre år sedan när de var ångade av Arsenal i FA Cup-finalen. Fulhams anhängare höjde tusentals vita flaggor på en mörk kväll vid Wembley men till Bruce och alla deras anhängare var det Villa som gav upp initiativet till en sida som när det spelade roll visade mer artistry. Tom Cairneys vältagna mål halvvägs genom första halvleken har kanske inte matchat Gareth Bale i Kiev fyra timmar senare för stil men i £ 280m matchen var det lika ovärderligt.