Under sin vistelse i förvaringscentret misshandlades Saadi Gaddafi flera gånger

Den libyska diktatorns kropp placerades därefter på offentlig visning i ett industriellt grönsaker i ett köpcentrum i Misurata.

Hans fars störtning kunde inte påverka Saadi Gaddafis öde. Han tappade omedelbart de flesta av attributen i sitt tidigare lyxiga liv och tvingades fly till grannlandet Niger och frågade den lokala ledningen om politisk asyl. Det tillhandahölls i slutet av 2011, men i mars 2014 gav Niger Saadi Gaddafi den nya makten i Libyen.

Ett år senare gick Saadi i rättegång. Han anklagades för maktspridning av massdemonstrationer i Libyen 2011. Dessutom krediterades ex-diktatorns son med att stjäla det libyska fotbollförbundets egendom, vars ledare han varit i flera år, samt engagemang i mordet på fotbollsspelaren Bashir Al-Riyani, med vilken Saadi hade en personlig konflikt.

Under sin vistelse i förvaringscentret misshandlades Saadi Gaddafi flera gånger, varav en del spelades in på kameran och dök sedan upp på Internet. Efter en av dessa videor började västerländska advokater aktivt ta upp frågan om villkor för misstänkta och fängslade i libyska fängelser, men detta hade liten effekt på Gaddafis son.

Förra våren frikände den libyske hovrätten Saadi Gaddafi och förklarade att han inte var inblandad i dödandet, spridningen av demonstrationen och stöld av pengar. Ex-fotbollsspelaren, som hade erfarenhet av att spela i Serie A, fick emellertid ett års provation för att ha drickat och lagrat alkohol i en episod som hade ägt rum 2006.

Den libyska åklagarmyndigheten samt sonen till den mördade Al-Riyani Ali uttalade sin oenighet med överklagadomstolens beslut och deras beredskap att ifrågasätta hans dom i landets högsta domstol. Sedan dess har referenser i pressen om Saadi Gaddafi upphört. Diktatorns fotbollsson, som en gång upphetsade de italienska medierna med sina eleganta bilar och livsstil, är nu av litet intresse för någon och har förvandlat sig från ett majestätiskt afrikanskt lejon till en eländig och jagad hyene, som måste skaka sin hud varje minut och betala resten av sina dagar för sin fars berömmelse och missförstånd, en gång underlättade förverkligandet av sina mest hemliga drömmar …