Först av allt, Neymar var tvungen att gå med på en lönesänkning

”Jag vill ha till mitt förfogande fotbollsspelare som är redo att ge allt för att skydda T-skjortas ära och som är intresserade av klubbprojektet. De som inte vill eller inte förstår kommer att träffas med mig och prata. Kontrakt är kontrakt, men det viktigaste är engagemang för projektet. Ingen tvingade Neymar att gå över. Ingen drev honom till detta. Han kom, väl medveten om vad han hade registrerat sig för. ”

Neymar Sr tillbringade de senaste tre månaderna för att försöka få sin son tillbaka till Barcelona. Absolut alla källor (PSG, Bars, Neymar) gjorde det klart att ett sådant resultat är troligt. Ja, det fanns intresse från Real Madrid och Juventus, men det var katalanerna som verkade den mest sannolika destinationen. I detta fick Neymar stöd av vänner och släktingar, och Messi själv uttryckte intresse.
Men för att få en sådan överföring krävdes mycket.

Först av allt, Neymar var tvungen att gå med på en lönesänkning. I Barcelona kunde han inte få mer Messi.
För det andra, även om Qatari PSG-ägarna var intresserade, var de också tvungna att få något från affären. De gick med på att sälja brasilianeren för “ungefär” 200 miljoner euro eller att få värdiga fotbollsspelare i utbyte.
För det tredje måste Barcelona fortfarande hitta pengarna för överföringen. På sommaren köpte Antoine Griezmann, som tog brorparten av pengarna.

När det gäller den första punkten, var Neymar enigt. Alla källor hävdar att en lägre lön passade honom. Men den andra punkten … oavsett vad Barca erbjöd, var det inte det. De pratar om beloppet 130 miljoner euro, plus alla slags utbytespelare.
Först försökte de skicka Philippe Coutinho till Paris, och detta intresserade fransmännen. Men planen misslyckades. Vid olika tillfällen erbjöds PSG av Nelson Semed, Samuel Umtiti, Arthur, Dembele, Ivan Rakitić och Jean-Claire Todibo.
I allmänhet är det alltid mycket svårt att dela med en tilläggsavgift – särskilt när det gäller flera spelare. En myriad av kontrakt, klausuler, bonusar och villkor är en verklig huvudvärk för alla klubbar. Men det är möjligt.