Jag tänker inte tärna på tärningarna så att skruvarna inte kommer ut, säger Vakoč

En lastbilschaufför slog honom ur ratten i Sydafrika. ”Jag minns fortfarande inte hur fallet hände,” säger Petr Vakoč.

Han tränar igen i full drift. ”Jag är inte rädd. Men om bilarna onödigt förbryter mig i farliga delar, kommer det att uppröra mig. Jag är nu mycket mer medveten om vad som kan hända.

En gång reste han på en cykel nedförsbacke när en parkerad bil, vars förare inte såg sig omkring, vred in på vägen. ”Jag stoppade det i sista minuten.Han kunde börja planera säsongen 2019. Hans avsikt att börja i Australien i januari var inte bara hans tränare, utan också Zdeněk Štybar och före detta världsmästaren Philippe Gilbert. “Killarna rådde mig: Skynda dig inte, du borde träna med teamet på campingplatser och gör dig redo.”

Han sa dem sanningen. Febrinscen runt Provence, exakt 498 dagar efter att han senast tävlade.

Nej, han är fortfarande inte riktigt frisk. Vilket är att ryggen är förstärkt och relativt stabil. Det största problemet förefaller nu på den bakre lårmuskeln i vänster ben.

Inte lika kraftfull som någonsin.

När kvartet går, försvagas koordinationen av rörelserna.

”Jag får inte alla muskelfibrerna involverade.Det är inte så mycket på cykeln, jag är bara lite begränsad i spurt och lång arbetsbelastning. Men även om jag inte satt musklerna ihop, tror jag att kroppen kan kompensera för den på cykeln. Frågan är om även i en lång, tre veckors lopp. ” premiär på kubklassiker. Nu måste han åtminstone lägga den åt sidan.

“Det är för att undvika att skruvar kommer ut ur min kropp”, skrattar han, men han menar det. ”Jag har hört berättelser om människor med en skruv i benet och det brast när de lägger mer vikt på sina cyklar eller skidor. Jag måste fråga läkarna vad mina skruvar i ryggen kan hålla och om de stannar kvar för alltid.Paradoxalt nog var jag mycket mer positivt inställd i år än när jag blev stressad från tävlingar förra året. ” Kanske kommer hans kropp att visa honom i pelotonen att han inte längre kan vinna.

“Men nu föredrar jag mig så högt som jag kan göra med de mindre.”