Sammandrabbningen av två Tu-134A

1979: Pakhtakor-tragedin

11 augusti 1979 i luftrummet över Dniprodzerzjynsk (nu – Kamenka, Dnepropetrovsk region, Ukraina) på en höjd av 8400 meter fanns en kollision mellan två flygplan Tu-134A varumärke “Aeroflot” företag. En av dem flög längs rutten Chelyabinsk – Voronezh – Chisinau, den andra följde flygningen Tasjkent – Gurev – Donetsk – Minsk. I det andra planet på USSR-mästerskapet mot Dynamo Minsk flög Pakhtakor-laget.

Sammandrabbningen av två Tu-134A ledde till att 178 personer dödades, varav 14 var Pakhtakor-spelare. Dödade också den andra tränaren, administratören och läkaren i fotbollslaget. När det gäller antalet olyckor, ligger denna flygkrasch i historien om Tu-134-flygplan först i Sovjetunionen bland flygkollisioner, andra i världen och tredje bland flygkollisioner i allmänhet.

5 hemska flygplan kraschar som chockade fotbollsverdenen

På grund av döden av fotboll “Pakhtakor” förstärktes av frivilliga från andra lag, liksom reglerna i Sovjetunionen mästerskap för de kommande tre säsongerna, infördes objektet, enligt vilken, oberoende av prestationsförmågan Uzbekistanskaya kommandot sparar en plats i Premier League. I 1979-mästerskapet slutade Pakhtakor på 9: e plats, 1980 var han 16: e, men 1981 slutade han vid den sista 18: e linjen, men förblev i eliten tack vare reglerna i regelverket.

1993: Dödslandslaget för Zambias landslag

April 27, 1993 flygplanet för flygvapnet i Zambia, bärande spelarna i landslaget i det land kval match 1994 World Cup mot Senegal, kraschade nära Libreville (huvudstad Gabon). I kraschen dödade alla 30 personer som var ombord på flygplanet, 18 av dem var spelare i Zambias landslag. Dödade också lagledare och medlemmar av teknisk personal.