7 tillfälliga tränare som hoppade över huvudet

Och i första hand fungerade allt för Joan Saldagni: Brasilien vann alla spel i VM-kvalifieringsrunda, scoring 23 och conceding only two. Men mentorns excentricitet orsakade kontrovers: han slutade ringa Pele och anklagade honom för att förlora sin vision och jagade sin föregångare med en laddad pistol – han var inte kär i hård kritik. Ironiskt nog.

I slutändan bestämde federationen att lugna sig och utnämnda Mario Zagallo som tränare, som vann VM 1958 som spelare. Zagallo har förändrats mycket, men viktigast av allt, han återvände Pele. Garrincha och Carlos Alberto spelade också på det laget. 1970 vann brasilianerna Cup igen.

7. Craig Shakespeare (“Leicester”)

7 tillfälliga tränare som hoppade över huvudet

Maurizio Sarri, Carlo Ancelotti, Pep Guardiola … och Craig Shakespeare. Vad har de gemensamt? De vann de första fem matcherna i Premier League efter utnämningen.

När Craig Shakespeare – exassistent Nigel Pearson och Claudio Ranieri – började träna Leicester i februari 2017, var han i fria fall. Efter nederlaget i Swansea 2-0 tog klubben den 17: e positionen. Mästaren kunde flyga ur Premier League, och i Champions League var han att leka med Sevilla.

Den första matchen av tränaren med ett poetiskt namn var matchen mot Liverpool, som vann 3: 1. Därefter – en triumf med “Hull”, “Sevilla”, “West Ham”, “Stoke” och “Sunderland”. På sommaren blev Craig Shakespeare en permanent tränare, men fyra månader senare blev han avfyrade på grund av misslyckade överföringar och dåliga resultat.

Överföringar har varit en integrerad del av fotbollen sedan starten. Först är de kaotiska, nu följer de tydligt definierade regler. Varje år blir spelarna dyrare, men “Bosmanregeln” fortsätter att existera, vilket innebär att varje spelare behåller rätten att gå till någon annan klubb efter kontraktets slut utan några påföljder.