5 hemska flygplan kraschar som chockade fotbollsverdenen

1958: döden av “barnen Busby”

Den 6 februari 1958 kraschade Airspeed AS.57-ambassadörens flyglinje vid Münchens flygplats, där flygningen Belgrade-München-Manchester återvände till Manchester Uniteds hemstad med den legendariska tränaren Matt Busby. Sir Alex blev det första engelska laget i historien som gick med på att delta i European Champions Cup. Fotbollsförbundet i England gick dock inte för att möta MJ och började inte överföra spelet som en del av det inhemska mästerskapet, för vilket Busby-laget fick göra 3-4 utmattningsflygningar per vecka.

5 hemska flygplan kraschar som chockade fotbollsverdenen

I februari 1958 återvände MJ hem efter returkvartalet för kvartfinalen KECh mot Red Star. Busbylaget, genom summan av två möten, utfärdade en utträde till turneringens semifinaler (2: 1, 3: 3), men var tvungen att snabbt återvända till England i tid för kalendermästerskapet. I München stannade flygtrafiken av MJ för att tanka, och försökte sedan ta av, vilket misslyckades. Nästa försök att ta av gav inte heller framgång av samma anledning – på grund av ökade fluktuationer i vänster motor. Flygplanets befälhavare ville emellertid inte vara efter planen och stanna i München för natten, varför skeppet försökte ta bort för tredje gången, vilket var dödligt för honom.

Vid det tredje försöket att starta i München intensifierades snöfallet, vilket ledde till ackumulering av snögröt i slutet av landningsbanan. Efter att ha kommit in i det, kunde planet inte hämta den erforderliga hastigheten för att ta av och bryta genom staketet, med vänstra vingen kraschade in i ett hus som var i närheten. Av de 44 personer ombord dog 21 omedelbart. Matt Busby och några spelare överlevde, och därefter ledde den stora tränaren DOJ till seger i Ketsch i maj 1968.