5 hemska flygplan kraschar som chockade fotbollsverdenen

Det fastställdes därefter att flygplanet hade motorproblem, som kaptenen visste om innan han tog sig från den första flygplatsen. Flygningen skulle gå från Lusaka (Zambia) till Dakar (Senegal) med tre tankstationer i Brazzaville (DR Kongo), Libreville (Gabon) och Abidjan (Elfenbenskusten). Som ett resultat, redan under det första stoppet i Brazzaville, identifierades allvarliga problem med den vänstra motorn, men piloten bestämde sig för att fortsätta flyget. Några minuter efter avresan från den andra destinationen (Libreville) antändes vänster motor av flygplanet spontant och stoppade helt. Kaptenen bestämde sig för att försöka stoppa rätt motor, vilket ledde till att styrelsen äntligen förlorade sin kraft och föll i Atlanten ungefär en halv kilometer från kusten.

5 hemska flygplan kraschar som chockade fotbollsverdenen

Zambias landslag hade en bra chans att gå till världscupen 1994, men kunde inte klara de moraliska och mänskliga förlusterna och slutade bara på andra plats i kvalificeringsgruppen. År 2012 vann det zambiska landslaget för första gången i sin historia Afrikanska Cup of Nations, som ägnade denna triumf till medlemmarna av laget som dog 1993.

2016: Chapecocheens katastrof

Den 28 november 2016 blev fotbollsverdenen chockad över nyheterna om den kraschade flyglinjen Avro RJ85 i LaMia-flygbolaget, som utförde den planerade flygningen LMI2933 på vägen mellan Santa Cruz de la Sierra och Medellin. På det flög de brasilianska Chapecoens-spelare till det första matchen i den sista amerikanska cupen mot Colombianska Atletico Nacional, som skulle hållas den 30 november.

Bara 18 kilometer från Medellin kraschade flygplanet i ett berg. Av de 77 personer som var ombord överlevde endast 6, men senare dog på sjukhus. Endast tre av Chapecoens överlevde – målvakt Zhakson Folman, samt försvarare Alan Rushel och Neto. Körd klubbpresident, samt teamets coachingpersonal i full kraft.